Vaskulittsykdommer – overordnet

Planlegging

Dette er risikosvangerskap og skal planlegges.

Grad av risiko avhenger av type vaskulittsykdom, organmanifestasjoner, og av inflammasjon. Vaskulittsykdommer er for øvrig sjeldne sykdommer, og kunnskapen om sykdomsaktivitet i svangerskapet og risiko for svangerskapskomplikasjoner er ofte basert på case-series.

Ved storkarsvaskulitt er hypertensjon og preeklampsi de vanligste komplikasjonene. Ved vaskulittsykdommer med affeksjon av små og mellomstore kar er det beskrevet økt risiko for intrauterin vekstretardasjon og fødsel før uke 37.

For alle diagnoser gjelder at sykdommen bør være i remisjon eller med lavest mulig aktivitet i minst seks måneder før konsepsjon. Dette er det beste utgangspunktet for lav sykdomsaktivitet og minst mulig komplikasjoner i svangerskapet.

Medikamenter som er forenelige med svangerskap bør kontinueres. Medikamenter som kan være fosterskadelige bør erstattes med medikamenter som kan brukes i svangerskap i god tid før svangerskap. Oppbluss behandles som hos ikke-gravide. Medikamenter som kan være fosterskadelige vurderes kun ved alvorlig oppbluss.

Preeklampsi-profylakse med ASA kan være aktuelt ved hypertensjon, nyreaffeksjon, og ved pågående inflammasjon, men her finnes ingen konsensus. Eventuell preeklampsi-profylakse, dosering og behandlingsvarighet, bør vurderes av obstetriker. Antifosfolipid antistoffer er uvanlig ved vaskulittsykdommer, men dersom positive håndteres dette som beskrevet i eget kapittel.

Svangerskapet

Dette er risikosvangerskap og skal ha oppfølging av revmatolog og obstetriker etter nasjonale anbefalinger. Anbefalingene finner du HER.

Ved organaffeksjon skal oppfølgingen skje i samarbeid med relevante spesialister.

Pasientene skal også følges i primærhelsetjenesten, etter «Retningslinjer for svangerskapsomsorgen».

Fødsel

Dersom svangerskapet forløper problemfritt planlegges vaginal fødsel. Keisersnitt foretas på vanlige obstetriske indikasjoner. Obstetriker og anestesilege bør informeres om forhold som kan påvirke anestesi ved forløsning, som subglottisstenose, alvorlig lungesykdom og hypertensjon.

Etter fødselen

Pasientene bør følges opp av revmatolog i året etter fødselen, ettersom de kan ha risiko for oppbluss. Prevensjon bør diskuteres.

Litteratur

Oppdatert april 2024